Att kalken finns kvar i vattnet är en sak, men så länge den inte fälls ut har mon inte ont av den. Skall man få bort den ordentligt får man om man har hårt vatten skaffa ett rejält avhärdningsfilter och ta bort kalken innan vattnet ens når poolen, eller åtminstone få bort en stor del av den.
När vi fick kalkutfällning försökte vi först filtrera bort den, men kalkpartiklarna var för små och gick rakt igenom sandfiltret. Möjligen skulle det ha gått om vi haft diatomitfilter, men de förekommer knappt i Sverige, bl.a. p.g.a. hygienproblem vid hanteringen av diatomiten. Vi hade ett sådant filter till en pool vi hade under USA-tiden (där är sådana filter mycket vanliga) och det tog även de minsta partiklar utmärkt. Men de är bökigare att hantera eftersom man måste fylla på ny diatomit efter varje backspolning och dessutom hantera diatomitpulvret försiktigt med tanke på att dammet är hälsovådligt. Dessutom är diatomit inte så lätt att hitta i handeln i Sverige. Möjligen skulle man kunna kombinera flockning + sandfilter, det kanske skulle gå, vi testade aldrig det mot kalken, däremot när vi vid uppstart fick poolen grön-brun av utfällt järn. Men sänkt pH förhindrade vidare utfällning av kalk. Men efter bytet till den djupborrade brunnen har vi inte särskilt hög kalkhalt i vattnet. Däremot har vi åkt på en betydligt högre manganhalt varför vi numera luftar och filtrerar vårt vatten direkt i vattensystemet.
Vi har pH och klorautomatik, så pH-sänkningen gjorde vi helt enkelt genom att justera inställningen på mätenheten. Sedan får man ju inte sänka för mycket, alltför surt vatten ger ögonirritation när man badar.